Saturday, May 12, 2012

Stir-fried Clams with Thai Basil

Stir-fried Clams with Thai Basil : Pad Hoi Lai : ผัดหอยลาย
     This might be look similar to Stir-fried Clams with Chili Paste, yes! It is..but this recipe is not add the Thai chili paste and add Soy Bean Paste instead. I think it to oily for me but I also eat it sometimes when I go out and have no choice, so I prefer this style ^___^ Hope you’ll like and try it someday.

If you can find fresh Clams that would be really great!
put them into water around 10-20 mins they'll spit out dirt ;-)
If they not alive just wash and drain

Watch how to make Stir-fried Clams with Thai Basil


Ingredients:
  • 500g. Clams (Baby Clams)
  • 1 handful Thai Basil
  • 2 cloves Garlic (chopped)
  • Thai red chili as much as you like

 Seasoning:
  • 3 ts. Sugar
  • 1 ts. Fish Sauce
  • 1 ts. Soy Sauce (I use Healthy Boy Brand, Mushroom flavor)
  • 2 ts. Soy Bean Paste
  • 3 ts. Oyster Sauce


ส่วนผสม :
  • หอยลาย 500 กรัม
  • ใบโหระพา 1 กำมือ
  • กระเทียมสับ 2 กลีบ (กลีบใหญ่)
  • พริกแดง (มกาน้อยตามชอบ)

 เครื่องปรุง :
  • น้ำตาล 3 ช้อนชา
  • น้ำปลา 1 ช้อนชา
  • ซีอิ๊วขาว 1 ช้อนชา
  • เต้าเจี้ยว 2 ช้อนชา
  • ซอสหอยนางรม 3 ช้อนชา




Wednesday, May 2, 2012

Som Tam with Salted Crab : ส้มตำปู

Som Tam with Salted Crab : ส้มตำปู

So in Thailand we have many style of Som Tam this one is like a top style of it.
Um..I don't know how to explain about this this but it like we have two basic Som Tam style frist one is plain which contain roasted peanut and this is a second which contain salted crab.

This look scary but it worth to try. If you can eat Sashimi (Japanese Raw Meat dish)
I’m sure you can eat this too ;-)

Ingredients:
  • 1 cup or 1 handful of shredded Young Papaya (unripe, very firm)
  • 6-8 pieces of Long Green Beans/String Beans (cut into 1 inch)
  • 2-3 Cherry Tomatoes/ Grape Tomatoes
  • 1 clove Garlic
  • 2 Thai Red Chili (or up to your taste)
  • 1 tbs. Dried Shrimp/ Dried Sakura Shrimp
  • 1 Salted Crab Click here to see how to make Salted Crab

  • 1 ½ tbs. Palm Sugar
  • 2 ts. Fish Sauce
  • 4 ts. Lime Juice


ส่วนผสม:
  • มะละกอสับ 1 ถ้วย หรือประมาณ 1 กำมือ
  • ถั่วฝักยาว ตัดท่อนยาว 1 นิ้ว 6-8 ชิ้น
  • มะเขือเทศสีดา/มะเขือเทศราชินี 2-3 ลูก
  • กระเทียม 1 กลีบ
  • พริกแดง 2 เม็ด (ใส่มากน้อยตามชอบ)
  • กุ้งแห้ง/กุ้งฝอยแห้ง 1 ช้อนโต๊ะ 
  • ปูม้าดอง หรือ ปูแสมดอง 1 ตัว กดที่นี่เพื่อดูวิธีการทำปูดอง

  • น้ำตาลปี๊บ 1 ½ ช้อนโต๊ะ
  • น้ำปลา 2 ช้อนชา
  • น้ำมะนาว 4 ช้อนชา
Watch how to make Som Tam with Salted crab


Salted Crab

Salted Crab : ปูม้าเค็ม

     I made this crab for Som Tam (Thai young papaya spicy salad) If you can’t find pre-made salted crab in your market or you want a better taste, it’s nice to make your own ;-)

     I use Blue manna crab, Blue swimmer crab, Flower crab or whatever you call, I don’t know the exactly English word for this kind of crab but I google it and the result are those three words is the best describe ^___^ (compared by picture LOL) Anyway in Thailand also use another kind (which is tiny with black color you may find this in frozen zone  - I don’t know the name again LOL) to make salted crab for Som Tam

Time depend on how salty you like
more hours = more salty 

This is another kind ปูแสม

     If you too lazy to make this you can find black salted crab in Asian market, it cost your around 3-4$ per can.



Ingredients :
  • 500 g. Small Crab (about 70-100g. per crab)
  • 1/3 c. Fish Sauce
  • 1 tbs. Sugar


ส่วนผสม :
  • ปูม้าตัวเล็ก 500 กรัม (ประมาณตัวละ 70-100 กรัม)
  • น้ำปลา 1/3 ถ้วย
  • น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ


Watch how to make Salted Crab