Wednesday, April 25, 2012

Som Tam/Som Tum : Thai Spicy Papaya Salad

Som Tam/Som Tum : Thai Spicy Papaya Salad : ส้มตำไทย

I know ingredients in this recipe is really hard to find and some so expensive but it worth to try ^__________________^

Mortar and Pestle
Som Tam use other kind of mortar which made from clay and pestle made from wooden
It deeper than stone one. Som Tam no need heavy pound that why pestle made from wood.

Ingredients:
  • 1 ½ cup or 1 handful of shredded Young Papaya (unripe, very firm)
  • 6-8 pieces of Long Green Beans/String Beans (cut into 1 inch)
  • 2-3 Cherry Tomatoes/ Grape Tomatoes
  • 1 clove Garlic
  • 2 Thai Red Chili (or up to your taste)

  • 1 tbs. Dried Shrimp/ Dried Sakura Shrimp
  • 1 tbs. Roasted Peanut

  • 1 ½ tbs. Palm Sugar
  • 2 ts. Fish Sauce
  • 4 ts. Lime Juice


ส่วนผสม:
  • มะละกอสับ 1 ½ ถ้วย หรือประมาณ 1 กำมือ
  • ถั่วฝักยาว ตัดท่อนยาว 1 นิ้ว 6-8 ชิ้น
  • มะเขือเทศสีดา/มะเขือเทศราชินี 2-3 ลูก
  • กระเทียม 1 กลีบ
  • พริกแดง 2 เม็ด (ใส่มากน้อยตามชอบ)

  • กุ้งแห้ง/กุ้งฝอยแห้ง 1 ช้อนโต๊ะ
  • ถั่วลิสงคั่ว 1 ช้อนโต๊ะ

  • น้ำตาลปี๊บ 1 ½ ช้อนโต๊ะ
  • น้ำปลา 2 ช้อนชา
  • น้ำมะนาว 4 ช้อนชา


Watch How to make Som Tam : Thai Spicy Papaya Salad


No comments: