Wednesday, May 2, 2012

Som Tam with Salted Crab : ส้มตำปู

Som Tam with Salted Crab : ส้มตำปู

So in Thailand we have many style of Som Tam this one is like a top style of it.
Um..I don't know how to explain about this this but it like we have two basic Som Tam style frist one is plain which contain roasted peanut and this is a second which contain salted crab.

This look scary but it worth to try. If you can eat Sashimi (Japanese Raw Meat dish)
I’m sure you can eat this too ;-)

Ingredients:
  • 1 cup or 1 handful of shredded Young Papaya (unripe, very firm)
  • 6-8 pieces of Long Green Beans/String Beans (cut into 1 inch)
  • 2-3 Cherry Tomatoes/ Grape Tomatoes
  • 1 clove Garlic
  • 2 Thai Red Chili (or up to your taste)
  • 1 tbs. Dried Shrimp/ Dried Sakura Shrimp
  • 1 Salted Crab Click here to see how to make Salted Crab

  • 1 ½ tbs. Palm Sugar
  • 2 ts. Fish Sauce
  • 4 ts. Lime Juice


ส่วนผสม:
  • มะละกอสับ 1 ถ้วย หรือประมาณ 1 กำมือ
  • ถั่วฝักยาว ตัดท่อนยาว 1 นิ้ว 6-8 ชิ้น
  • มะเขือเทศสีดา/มะเขือเทศราชินี 2-3 ลูก
  • กระเทียม 1 กลีบ
  • พริกแดง 2 เม็ด (ใส่มากน้อยตามชอบ)
  • กุ้งแห้ง/กุ้งฝอยแห้ง 1 ช้อนโต๊ะ 
  • ปูม้าดอง หรือ ปูแสมดอง 1 ตัว กดที่นี่เพื่อดูวิธีการทำปูดอง

  • น้ำตาลปี๊บ 1 ½ ช้อนโต๊ะ
  • น้ำปลา 2 ช้อนชา
  • น้ำมะนาว 4 ช้อนชา
Watch how to make Som Tam with Salted crab


No comments: